Home » Новини » Ново издание на „Новогръцки език за напреднали“ от проф. Ст. Пороманска

Ново издание на „Новогръцки език за напреднали“ от проф. Ст. Пороманска

Излезе от печат ново, преработено издание на учебника „Новогръцки език за напреднали. Гръцко-български текстови паралели“/“Τα Νεα Ελληνικά για προχωρημένους. Ελληνοβουλγαρικά παράλληλα κείμενα“ от проф. Ст. Пороманска, издателство „Ровита“, Велико Търново, 2020 г.

Проф. д-р Стойна Пороманска е създател на специалност Новогръцка филология в СУ „Св. Климент Охридски“ и доайен на изследванията по новогръцки език в България. Проф. Пороманска има дългогодишен опит в преподаването на новогръцки език, както и на теоретични лингвистични дисциплини – граматика на новогръцкия език, гръцка диалектология, лексикология, фразеология и др.

Автор е на множество публикации и студии по проблемите на новогръцко езикознание, методиката на преподаването на гръцки език, теорията и практиката на превода, както и върху новогръцките диалекти в България. Съставител е на системите за обучение по новогръцки език: „Новогръцки за начинаещи“ («») и „Новогръцки за напреднали“.

Проф. Пороманска има значителен принос за развитието на програмите по лингвистика с новогръцки език във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий”, ПУ „П. Хилендарски” и Нов български университет.